Kinderen in Rotterdam mogen gratis met het openbaar vervoer

Kinderen van 4 tot en met 11 jaar mogen volgend jaar in Rotterdam gratis met het openbaar vervoer reizen. Het doel van de proef die 1 januari 2022 start is om het gebruik van het ov te stimuleren.

"Als kinderen gratis reizen met het ov is het voor gezinnen veel goedkoper om met de tram, bus of metro te reizen", zegt wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit). "En het ov is een veel leukere ervaring dan een ritje met de auto. Kinderen krijgen zo de kans om van jongs af aan vertrouwd te raken met het openbaar vervoer en hun stad op een andere manier te ontdekken."

Op dit moment mogen maximaal drie kinderen van 4 tot en met 11 jaar gratis mee in bussen van de RET. Dit kan alleen onder begeleiding van een betalende volwassene op woensdagmiddag tussen 13:00 en 18:00 uur, en op zondag.

De proef die vanaf 1 januari 2022 start, geldt voor alle Rotterdamse kinderen van 4 tot met 11 jaar. Zij kunnen met een persoonlijke ov-chipkaart vrij reizen in alle vervoermiddelen van het RET, op alle dagen. "We willen eigenlijk graag dat het ov het wint van de auto en dat mensen op een goede en prettige manier naar de stad, het werk of naar school kunnen", zegt Bokhove. "Als de proef slaagt dan willen we kijken of we het blijvend kunnen invoeren."

Kinderen kunnen vanaf 1 december worden aangemeld voor de proef via www.rotterdam.nl/loket/gratis-ov-voor-kinderen. Hiervoor hebben kinderen een persoonlijke OV-chipkaart en DigiD nodig. Meer informatie over het aanvragen is terug te vinden op de website.